Aankondiging
Les ‘bijzondere thema’s
voor afgestudeerde KOB-therapeuten.

‘VERDIEPING en PRAKTIJK-UITBREIDING van het concept

BEWUSTE LICHAAMSTIJD'Sluit aan op de les van 25.05.19. met volgende accenten:

 

* Voorstelling en praktische analyse van een verdiept en uitgebreid overzichtsschema van oefenidee-varianten volgens hun cognitieve                   (kritische) haalbaarheid.

 

* Een uitbreiding met de strategische variant en de verbale (verbognostische) variant.

 

* Een verhelderende opwaardering van de cognitieve variant als algemene maatstaf voor alle oefenideeën.

 

* Optimalisatie van het werkgeheugen: via bewuste lichaamstijd naar de voorbewuste tijdshorizon, naar het bewust werkgeheugen en terug.

 

Docent: Hilde Custers (voorbereid met FJP Hendrickx)

 

Datum: zaterdag 18 september 2021

Uur: 09u30 tot16u00

Locatie: Cultuurcentrum Hasselt

Inschrijven: via www.vkoh.be

   Prijs: 120 euro

KMO-portefeuille: DV.O105594

 

Meebrengen: 

een zestal matjes, kubussen, balk, tegel, staaf. een flinke dosis creatieve inzet.

Meer inhoudelijke info: 

 zie site: www.vkoh.be

Covidmaatregelen: 
 
vertoning van het EU Digital COVID Certificate, met mondmaskers en waar mogelijk met afstand, ventilatie, geen toegang bij enige vorm van  symptomen.
 

                                                                   VKOH privacy-beleid (GDPR/AVG):

       Uw persoonsgegevens die VKOH  verkregen heeft, worden enkel gebruikt voor de administratie nodig voor het

       voltooien van de opleiding en om u te informeren aangaande VKOH-initiatieven ( nieuwe opleidingen, 

       ontmoetingsdagen, nieuwsbrief, tijdschrift, …) Als u vragen heeft over de gegevensverwerking en de opslag ervan,

                                          kan u steeds mailen naar info@vkoh.be

 

 

     Inschrijven kan hier

 

 

 Niveau III -les van 18/9/21 in het CC Hasselt:

 

VERDIEPING EN PRAKTIJK-UITBREIDING VAN HET CONCEPT ‘BEWUSTE LICHAAMSTIJD’ 

Docent: Hilde Custers (voorbereid met FJP Hendrickx).  Sluit aan op les van 25-05-19.

 

Voorstelling en praktische analyse van een verdiept en uitgebreid overzichtsschema van oefenidee-varianten volgens hun cognitieve (kritische) haalbaarheid.  

Een uitbreiding van de geanalyseerde praktognostische oefenvarianten met de strategische variant en met toevoeging van de verbale (verbognostische) variant. Belangrijk is de verhelderende opwaardering van de cognitieve variant als overkoepelende algemene maatstaf van cognitieve complexiteit voor alle varianten van oefenideeën. 

Op de voorgrond staat hier de kritische keuze van adequate oefenideeën op basis van hun individuele en momentele haalbaarheid.  Nadruk ligt op optimaliseren van het werkgeheugen. 

 

Analyse van het werkingsprincipe: via bewuste lichaamstijd naar het werkgeheugen.

Bewuste lichaamstijd voorbewuste tijdshorizon  bewust werkgeheugen, en terug.

 

Bewuste lichaamstijdvarianten gebruikt als natuurlijke toegang 

tot de voorbewuste tijdshorizon,

die instaat voor de cognitief-dynamische continuïteit 

van het bewust werkend werkgeheugen.  

 

Dit begeleidingsperspectief is een creatieve praktische toepassing van de unieke eigenschappen van onze ambigue lichaamsbeleving (Merleau-Ponty): als mens ben ik (leef ik) mijn lichaam, doorlopend spontaan en voorbewust. Datzelfde lichaam heb en ervaar ik, bij tijden, ook bewust

Dit bewust ervaren en hanteerbaar tweezijdig lichaam, bepaalt, door zijn symmetrische structuur, alle intrinsieke dynamische kenmerken van de bewuste (expliciet ervaren) lichaamstijd: enkelvoudigheid, gelijktijdigheid, alternatie en volgorde

Van cruciaal belang, voor de praktijk, is de intrinsieke natuurlijke cohesie van deze expliciete tijdservaring met de continu-geleefde (impliciete) tijdservaring van de tijdshorizon. 

Uitgaande van deze natuurlijke functionele samenhang begrijpen we de therapeutische werkzaamheid van het bewust en systematisch oefenen van de lichaamstijd op het voorbewuste tijdsveld (de tijdshorizon) van het bewuste werkgeheugen. 

De voorbewuste tijdshorizon verbindt, heen en weer, de bewuste lichaamsbeleving met het bewuste denken. Daarom kunnen we de verkenning van de tijdsmodi van de bewuste lichaamstijd bewust denkend uitproberen, controleren en sturen.

 

Eenmaal dat dit kringproces (lichaam - werkgeheugen) geactiveerd is, kan de begeleider individueel en nauwkeurig rekening houden met het actuele cognitieve vermogen van het werkgeheugen. Daardoor kan de concrete individuele en momentele haalbaarheid van de cognitieve uitdagingen, tijdens de begeleiding, systematisch en nauwkeurig uitgezocht worden met kritische bijsturing in real time.    

 

Het essentiële punt hierbij is, dat de bewuste verkenning van de dynamische aspecten van de lichaamstijd (hiërarchie en combinaties) een rechtstreekse invloed heeft op de kwaliteit en de competentie van de voorbewuste tijdshorizon. Deze tijdshorizon is essentieel bepalend voor de belevingscontinuïteit en het cognitief tweerichtings-navigatievermogen (tussen verleden en toekomst) van het bewuste denken.